Írások

AZ ÖNISMERET ÉLETÜNK LEGFONTOSABB FELADATA 

"Gnóthi szeauton!", azaz "Ismerd meg önmagad!" áll a delphoi jósda bejárata felett. Ismerd meg önmagad, változtass magadon, és így tudod a jövődet, a sorsodat és az életedet is irányítani, befolyásolni...

Nézzük, miért is jelent problémát az önismeret hiánya?
- Ha nem ismerjük magunkat, gyakran nem úgy élünk, nem azzal foglalkozunk, amit valójában szeretnénk, hanem másoknak akarunk megfelelni, és az ő elvárásaik szerint élünk, és hozunk döntéseket. Ezek azonban nem tesznek minket boldoggá.
- A belső konfliktusainkat nem tudjuk felismerni, megoldani, ezáltal gyakran kialakulnak különféle betegségek.
- Észrevétlenül belemegyünk olyan emberi játszmákba, amelyek megmérgezhetik kapcsolatainkat, ezáltal életünket. Ezek megszokássá válnak és kialakul egy ördögi kör, amelyekből mindenképpen ki kell lépnünk, hogy harmonikusabb életet élhessünk.

Az önismeret feltétlenül szükséges ahhoz, hogy helyes döntéseket hozzunk az életünkben, akár pályaválasztás, akár párkapcsolat vagy munkahelyi kérdések esetén.

Az önismeret - önmagunk "feltérképezése" - egyszerűnek tűnik, de a legtöbb ember önismereti mélysége megragad azon a szinten, hogy "türelmetlen vagyok", "kevés az önbizalmam", "nekem a munkám, vagy a családom a legfontosabb" stb., ami lehet igaz, csak éppen felületes, mert a személyiségünk és a lelkünk jóval összetettebb. Nem elég, ha felületesen összeírjuk a tulajdonságainkat, mélyen szembe kell nézni önmagunkkal, és ha szükséges meg kell változtatni a hozzáállásunkat a problémát jelentő dolgokhoz. Így válhatunk egyre tudatosabbá.

A mély, és mindenre kiterjedő önismeretre törekedni kell, hiszen a biztos önismeret az alapja az önelfogadásnak. Az önelfogadás pedig feltétele önmagunk szeretetének. Ha ismerjük a hibáinkat, határainkat, ellentmondásainkat, függőségeinket, motivációinkat, könnyebben megbékélhetünk önmagunkkal, és tudatosan változtatni is tudunk ezeken. Ez pedig elengedhetetlen, ha egy boldogabb életet szeretnénk.

Sokan mondják, hogy az ember nem tud változni, nem tud változtatni. Ez szerintem nem igaz. Tudunk változtatni, ha mást nem, a hozzáállásunkat. Ehhez azonban először meg kell találni az okokat, hogy miért vagyunk olyanok, mi a belső motivációnk, a félelmünk, vagy a hasznunk ebből. Aztán el kell döntenünk, hogy változtatni szeretnénk, és utána eszerint kell cselekedni. És ha mi belül változunk, változni fog a környezetünk, a külvilág is.

A sikert általában magunkénak érezzük, de ha kudarc ér, akkor másokat teszünk felelőssé, személyeket, körülményeket, tőlünk "független" dolgokat. Azt hisszük, hogy másoknak kellene változni, nekünk nem, és azt várjuk, hogy ők alkalmazkodjanak hozzánk. Pedig minden változást belül kell elindítani, s akkor a környezetünk is változni fog. Azt, szerintem mindenki tapasztalta már a hétköznapjaiban, hogy ha másképp áll valakihez, máshogy viszonyul hozzá, akkor hirtelen a másik ember is megváltozik.

Ha belül változunk, a külvilág is változni fog... Igaz ez a betegségekre is. A betegségek lelki eredetűek. A betegség egy jelzés, egy üzenet, hogy valamit "nem jól csinálunk" az életünkben. Testünk az érzelmeink, gondolataink, lelkiállapotunk kivetülése, tükre. Ha őszintén szembenézünk önmagunkkal, akkor elindulunk azon az úton, amit gyógyulásnak nevezünk. Tudatosítsuk, és változtassuk meg gondolatainkat, életvitelünket, hiszen ez a feltétele a gyógyulásnak. Ehhez szintén önismeret szükséges, hiszen meg kell látnunk, mi okoz problémát, hol "csúszott el az életünk".

Ezzel a kis ízelítővel szeretnék mindenkinek jó utat kívánni az önismerethez, amely életünk legfontosabb és legizgalmasabb feladata, és egyben gyógyuláshoz és tudatossághoz vezet.

Zsömbör-Gere Gréta

SZÖSSZENET A TÍZMILLIÓSZOROS TEREMTŐ NAPRÓL

Tízmilliószoros teremtő nap! 

A tibeti holdnaptár szerint e napon a gondolat teremtő ereje tízmilliószoros erővel hat. Most nem arról szeretnék írni, hogy vajon ez tényleg így van-e, hogy ezeken a napokon erősebb-e a gondolat teremtő ereje, mint a többi napon (tegnap és holnap)... Hiszen minden nap, minden pillanatban teremtünk a gondolatainkkal...

Csak egy kis gondolatébresztésként: Mi az első reakciód erre a kérdésre, hogy mit szeretnél, mit kívánsz? Van-e egyáltalán válasz, tudod-e mit is szeretnél. S ha igen, van válaszod, és azt hiszed, Te ezt nagyon tudod, nézz mélyebben magadba. Sokkal mélyebben... Vajon tényleg erre vágyom? Vajon tényleg ez tenne boldoggá? És miért is gondolom, hogy ez a boldogságom kulcsa?

És nézd meg tudatosan, őszintén magadban, hogy készen állsz erre? Mi lenne, ha tényleg az öledbe hullana? Kész vagy rá? Felkészültél? Tudsz vele mit kezdeni? Megvan hozzá a kellő tudatosságod, képességed, hogy tényleg a Tiéd legyen? Megérdemled? Képes vagy élni vele? A lehetőséggel? Hogy utána ne kapj, illetve ne adj magadnak még nagyobb pofont? Vigyázz mit kívánsz!!

Ha azt érzed, még nem vagy kész, dolgozz magadon! Figyelj belülre, mi az, ami akadályoz, ami gátol, milyen félelmeid, blokkjaid vannak. Ha képességeid hiányoznak még, gyerünk, dolgozz azon! És ha kész vagy rá, minden értelemben, akkor megérkezik az életedbe, ajándékként... Vagy rájössz, valójában nem is ez volt az igazi vágyad... Csak kivetítettél valamit...

Zsömbör-Gere Gréta

A VÁLTOZÁS

Miért félünk a változástól? Miért félünk kilépni egy kapcsolatból, még ha belül érezzük is, hogy ennek a kapcsolatnak vége? Miért félünk kilépni a munkahelyünkről, ha már szenvedünk? Miért olyan nehéz elengedni valakit, valamit, vagy egy megszokott élethelyzetet?

A változástól való félelmünk legfőbb oka az, hogy ragaszkodunk, birtokolni akarunk. Nem merünk az ismeretlenbe fejet ugrani, nem merünk belevágni. És akarunk egy köztes átmenetet. Tudni akarjuk mikor, mi lesz. Amit ismerünk, még ha nagyon rossz, akkor is inkább ragaszkodunk hozzá, mint hogy az ismeretlenbe belevágnánk.

Az egyik legnagyobb tanítónk a természet... A természet folyamatosan változik, és változásban van. Ahogy a költöző madarak, ha jön a tél, repülnek több ezer kilómétert, holott nem tudják, mi fog velük történni, de tudják, hogy kell a változás. Az életünk múlik ezen. Vagy a fák, amik ősszel elhullajtják a leveleiket, és tavasszal újakat hoznak. Együtt élnek a változással. A születés és elengedés, ez a világ legtermészetesebb dolga. Ez a túlélés alapja. Ha a fa nem hullajtaná le a leveleit, akkor nem tudna újakat hozni, és biztosan belehalna. A fának nem fáj, nem sír, nem szomorú. Tudja, hogy természetes, és ennek van itt az ideje. És szükséges ez a változás a megújuláshoz, a fejlődéshez, a túléléshez.

Mi, emberek régen ugyanígy együtt éltünk a természettel, sőt a természeti népek, ma is így léteznek. A civilizáció azonban eltávolított minket ettől, nőttek a félelmeink és a vágyaink, és nőtt az egónk is. Még a hőmérséklethez sem tudunk alkalmazkodni. A klíma és a fűtés nagyon jó dolog, segít kényelmesebbé tenni az életünket, de ebben sem tudunk már cseppet sem alkalmazkodni. Nyáron klímával 20-22 fokot "csinálunk", télen pedig fűtéssel ugyanezt a hőmérsékletet... Két fok a tűréshatárunk... És az élet minden területéhez így viszonyulunk. Nem tudjuk elviselni a változást.

Sokszor nehéznek éljük meg a változást, holott tudjuk, hogy szükséges. De vajon miért félünk az ismeretlentől ennyire? Miért félünk becsukni egy ajtót, mielőtt kinyithatnánk egy másikat? Miért gondoljuk azt, hogy ha változás lesz, az biztos rossz lesz, vagy nehezebb, vagy fájdalmasabb? Miért vagyunk ilyen félősek és pesszimisták?

Azt gondolom, ehhez és az egész élethez bátorság kell. Főleg, ha az ember igazán ÉLNI szeretne. Bátorság és bizalom. Önmagunkban és az Életben, Sorsban vagy Istenben - nevezhetjük bárhogy. Ez az ősbizalom.

Első körben meg kell vizsgálnunk a félelmeinket. Megnézni, hogy mi a legnagyobb félelmünk, azzal szembenézni, elfogadni, befogadni és feldolgozni. Tapasztalataim szerint erre egy speciális meditáció az egyik leghatékonyabb, legmélyebb, és legeredményesebb módszer. Majd ezután megkeresni magunkban a bátorságot, és a bizalmat, megélni, és a mindennapjaink részévé tenni, sőt elmenni a végső állapotba, hogy én magam vagyok a bátorság és a bizalom...

Zsömbör-Gere Gréta

ÁRNYÉKOLDALUNK, ÁRNYÉKRÉSZÜNK

Mit is jelent ez? Egyrészt énünknek minden olyan része, aspektusa, amelyet ismerünk, de elutasítunk, nem szeretjük, nem fogadunk el. Másrészt minden olyan része, amelyet nem is ismerünk, sötét, félelmetes, nem biztonságos, hiszen ismeretlen. Jung árnyékszemélyiségnek, árnyékrészünknek nevezi az egész tudatalattit.

Duális világban élünk, és ezt általában nehezen fogadjuk el, sokszor ettől szenvedünk. Mindennek van ellenpólusa, és ezt kellene integrálnunk, így tudunk egységet teremteni.

Amíg elutasítjuk önmagunk egyik felét, vagy egy részét, addig csak az Egész részeként élünk, létezünk, ami nem tud békét és harmóniát adni. Nem tudjuk szeretni magunkat, nem tudjuk megélni az egységet önmagunkban. Folyamatosan bántjuk és elutasítjuk magunkat, ami a "kinti világban" is megjelenik. Ahogyan mi nem tudjuk elfogadni és szeretni magunkat, mások is ezt fogják visszatükrözni, ők sem fognak minket szeretni és elfogadni, és ez egy ördögi körré válhat.

Azonban minden, amit elutasítunk, meg fog jelenni az életünkben, egyre intenzívebben. Az el nem fogadott énünk folyamatosan elkezdi felhívni magára a figyelmet, hogy "Hahó, itt vagyok én is! Én is a Te részed vagyok!" És elkezd egyre idegesítőbbé válni, egyre komolyabb, és kellemetlenebb helyzetekben kerülünk bele...

Egy film jutott eszembe erről az el nem fogadott részünkről... Dennis, a komisz... Ahogyan a komisz kisgyerek idegesíti a szomszéd Wilson bácsit. Folyamatosan ott lebzsel körülötte, nem akar ő rosszat, csak figyelmet, szeretetet, elfogadást. Hogy játsszanak vele. És mégis mindig úgy alakul, hogy Wilson bácsi húzza a rövidebbet.

És ugyanígy működik az árnyékoldalunk is. Figyelmet, elfogadást, szeretetet szeretne. És minél jobban próbáljuk elzárni magunktól, elutasítani, vagy ignorálni, annál nagyobb erővel kényszeríti ki a figyelmünket. És a vége akár katasztrófa is lehet...

Ezért sokkal jobb szembenézni vele, megismerni, még ha félelmetesnek, visszataszítónak, fájdalmasnak tűnik is. Hiszen úgysem tudjuk kikerülni.

S amint elfogadjuk és szeretjük teljes önmagunkat, az árnyékoldalunkkal együtt, nem megkülönböztetve és "címkézve" azt, rátalálhatunk a harmóniára és a békére belül. Egységben és teljességben leszünk önmagunkkal. És ha belül ez megvan, a külső életünkben is ezt fogjuk kapni "ajándékként". Hiszen, nem is kaphatunk mást, mert "ahogy bent, úgy kint"... 

Zsömbör-Gere Gréta

Zsömbör-Gere Gréta 

Okl. természetgyógyász, kineziológus, life és business coach, védikus életmód mentor, családállító, kommunikációs és önismereti szakember.

Tel.: +36/70 311 6057

E-mail: gere.greta@gmail.com

Facebook: Hazaérkezés - Út önmagunkhoz

2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros 2024 családállítás önmegvalósítás önismeret meditáció kineziológia Dunaújváros spirituális elvonulás spirituális tábor önismereti és meditációs tábor önismereti és meditációs elvonulás 2024 természetgyógyász Fejér megye kineziológus kineziológia önismeret kineziológia Dunaújváros meditáció tábor life coach life coaching Dunaújváros önismereti tábor önismereti elvonulás meditációs tábor meditációs elvonulás kineziológus Dunaújváros családállítás Fejér megye életmód tanácsadó meditációs klub családállítás kineziológia coach Dunaújváros